庭のレモンを収穫しました。
このレモンの木、元々は何年か前にメキシカンライムの木として植えたんだけど、ライムの実ができるほど育つ前に霜にやられてしまってそこまで育っていた枝は全部枯れてしまったの。
でも根元からまだ枝が生えてくるから、完全に抜くのは忍びなくて放置してたらすっかり実のなるレモンの木になりました。
柑橘系の木は、接木をして繁殖させるので、根元に使っている木と、実がなる木が全く別の木なんだらしい。
だから実が完全に育つまで、一体何が出来るかわからなくてちょっとドキドキしました。
(食べてもおいしくないような柑橘系の木を根元の木として使っている可能性もあるからね)
レモンというよりオレンジみたいな大きさで、球形だけど、味はレモンでした。
ライムの接木に良く使われるというラフレモンというレモンの一種じゃないかと思っております。
3分の1ぐらいはお隣さんにあげて、あとは全部ジュースを絞って(ジューサー大活躍)、レモン汁が1リットル半ぐらいできたかな。
とりあえずレモネードを作り、あとは製氷機に入れて凍らせてレモン汁がいる時に随時使いたいと思います。
Picked our lemons.
Actually, the tree used to be a Mexican lime tree. We planted it several years ago, but before the tree bore any fruit, it was killed by a frost. Anything above ground was all dead, but a twig was growing from the ground so we let it grow.
We did not know what kind of citrus tree it was since citrus trees use different kind of citrus tree as a root stock. So the root part and fruit bearing part are usually different. We suspect what we have is a rough lemon? According to the Man of the House, it is a common root stock for a lime tree.
The fruit looks a lot like an orange, size and the shape. But the skin is rougher, like a teenager's bad skin. And it tastes like lemon; definitely not edible as is, but it tests just like lemon.
We gave about a 1/3 away to a neighbor and juiced the rest. I think we got about 1.5 quarts. I made a pitcher of lemonade (used about 2 cups of lemon juice) and froze the rest in ice cube trays so we can pop them when we need "a table spoon of lemon juice" or whatever.
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